divendres, 10 d’abril del 2015

L'ESTANY, primera part




Avui parlaré de l'estany, la joia del meu camp!,  el vaig excavar en una raconada argilosa per evitar-me plastificar-lo, i es que mesura uns 140 m2!
Hi havia dos objectius, que em servís de laminador d'aigua i per controlar-ne el cabal durant el reg del camp, i com a punt de cría d'anfibis, el que ha resultat un èxit rotund!


l'estany a finals d'hivern

Per omplir-lo d'aigua vaig soterrar 300 metres de manguera de 40 mm de diàmetre, connectada a la bassa gran de can planes amb la finalitat de tenir un cabal constant d' 1/3 de litre cada segon.



la bassa gran de can planes


Abans d'entregar l'aigua de la bassa a l'estany vaig idear un seguit de quatre salts d'aigua amb la finalitat d'oxigenar-la, i es que la captació es del fons de la bassa on hi ha processos d'anoxia, fet solucionable amb les fonts creades.



la tercera font

la última font



La fondària es de 70 cm, amb una franja de vegetació aqüàtica formada per lliri groc, joncs, salicària, scirp silvàtic, menta d'aigua, cua de cavall, api bord i càrex pèndul, i en el centre dues mates de nenúfars envoltades sota l'aigua de denses masses de llapó pudent (Chara vulgaris), ideals per que s'hi amaguin els capgrossos i les críes de salamandra.

els nenufars brotant a l'abril


vegetació subaqüàtica 

Arribat l'estiu la vegetació ha crescut tant que en prou feines queda un terç de l'estany lliure de plantes, però aleshores proliferen les llentíes d'aigua i acaben per cobrir tota la superficie.
Arribat l'agost i coïncidint amb la sequera estival que es pateix a la vall, es el moment de tancar l'aigua, aleshores en quinze dies s'asseca i a primers de setembre ja es pot entrar a tallar la vegetació. S'ha de tallar per evitar que ofeguin l'estany, només caldríen dos anys sense fer-ho!
Un cop arriben les primeres pluges de tardor i es refà el sistema hídric de la vall es pot tornar a omplir l'estany, iniciant-se el cicle de la vida amb els gripauets i les salamandres... però d'aixó en parlaré a la següent entrada.

salicària


lliri groc

cua de cavall


menta d'aigua

2 comentaris: