divendres, 17 d’abril del 2015

L'ESTANY, segona part, ELS AMFIBIS

Els  amfibis


Sóc conscient del declivi dels amfibis des de petit en que em dedicava a recórrer les basses i cisternes d'aigua dels camps aleshores recentment abandonats per tal de rescatar les serps, gripaus, granotes i salamandres que hi trobava atrapats, fins i tot recordo mitja dotzena de reinetes blaves!.  trenta anys després tot aixó ha desaparegut, ja no he vist cap més reineta blava, els punts d'aigua a Collserola s'han perdut, de tòtils en prou feines en queden i les salamandres han patit la mateixa sort, ja no hi ha torrents amb aigua, gairebé ni tan sols fonts!

Vaig construir el meu estany pensant en ajudar als amfibis, no tenia clar què passaria....  i deu anys després puc afirmar rotundament que ha estat un èxit!!!,  vaja, que probablement és un dels punts més importants de Collserola per a la reproducció dels amfibis!

l'estany a l'abril
Els gripauets  (Pelodytes punctatus)
La temporada de cria comença amb les primeres pluges de tardor, aleshores apareixen els gripauets, també anomenats granoteta de puntets, i que tenen la particularitat de cantar sota l'aigua

gripauet
L'any 2008 vaig veure els primers exemplars dins l'aigua, tot just cinc que a l'any següent ja eren el doble i el 2010 arribaven a una vuitantena!
La posta es una pila d'ous adossada a les tiges subaquàtiques de la cua de cavall.
Al març hi ha una segona temporada de posta, aquest 2015 també ha estat força nombrosa.
Durant la resta de l'any viuen amagats sota les pedres i en forats, i encara és hora que en vegi algun!

Les salamandres  (Salamandra salamandra)
Quan afluixa la calor després de les pluges de tardor surten les salamandres a criar,  el més curiós es que només les veus uns pocs dies a l'any, durant les "nits de salamandres", són aquelles en que ha plogut, la temperatura és fresca, no fa vent i la humitat és molt alta, aleshores surten a recórrer el bosc buscant els punts d'aigua on poder criar, es en aquests desplaçaments quan són atropellades al travessar les carreteres!

femella abans de parir

Les femelles pareixen a l'aigua cries que mesuren entre dos i quatre centímetres, quan això passa en l'interior d'una mina amb poc aliment poden recórrer al canibalisme i trigar fins a dos anys en sortir de l'aigua, en canvi en el meu estany triguen menys de sis mesos degut a tot l'aliment que hi troben, dàfnies, gammàrids i tota mena de petits invertebrats aquàtics.
La tardor del 2006 van aparèixer les primeres femelles a criar i any rera any s'ha anat incrementant el nombre de femelles, ara ja en són unes desenes, en una sola "nit de salamandres" vaig comptabilitzar 21 exemplars a l'entorn de l'estany!

cria de salamandra

Els gripaus comuns  (Bufo bufo)
Desconeixia que en quedessin a Collserola, però el febrer de l'any 2009 va aparèixer una femella a l'estany que s'hi va estar tres setmanes, va tornar els següents dos anys, no vaig veure cap posta, però en algun moment deuria passar alguna cosa per que el 2012 ja n'eren tres!,  nou el 2013 i vint-i-un el 2014!
Aquest 2015 he fet menys recomptes, però una nit de febrer també en vaig comptar vint-i-un!
L'any passat vaig localitzar només dues postes i aquest any quatre, enredades entre les plantes aquàtiques, els capgrossos van néixer la última setmana de març i n'hi ha milers!, totalment negres d'un centímetre.


parella en amplexe


capgrossos de gripau comú
Les reinetes  (Hyla meridionalis)
Fa trenta anys que no he vist cap reineta blava!, el seu color es deu a una mutació en la pigmentació de la pell.
reineta blava
les reinetes del meu estany són les típiques verdes, com la d'abaix, apareixen a mitjans d'abril enfilades damunt les fulles del lliri groc, el seu cant és el mes fort d'entre els amfibis, viuen camuflades entre la vegetació, no cal que sigui a prop de l'aigua on només hi van per criar.
reineta
La primera reineta va trigar quatre anys a aparèixer, era l'any 2009, a l'any següent ja n'eren sis!, i el 2011 ja en vaig comptar vint-i-una! des d'aleshores s'ha mantingut la població degut a l'aparició de serps d'aigua.

Les granotes verdes  (Pelophylax perezi)
Van ser les primeres a arribar a l'estany, ràpidament van anar a més i l'any 2008 hi va haver una explosió demogràfica amb milers de granotetes que es van anar escampant en busca d'aliment, dos mesos després havien remuntat la riera propera fins dos quilòmetres amunt!



granota verda sobre els nenúfars
Posteriorment van aparèixer dues serps d'aigua que també van criar, i amb tanta serp junta les granotes verdes i les reinetes han criat poc.
Ho he "solucionat" traslladant les serps als aiguamolls de Molins de rei on tenen molt d'espai per a elles.

Els gripaus corredors  (Bufo calamita)  
Probablement amants com són dels ambients secs troben massa humit el meu prat, no obstant n'hi han passat, tant pel prat com per l'estany, de fet aquests tres últims novembres ha vingut a l'aigua una femella durant quinze dies, però en tot moment l'he vist sola! 


gripau corredor
Els tòtils (Alytes obstetricans)
En el passat n'hi havia forces a la vall però pràcticament havien desaparegut, aquests últims anys en sentia un en un marge del camp, però sembla que estava sol.
tòtil mascle carregant amb els ous.

Per tot això l'any 2012 i 2013 l'associació Galanthus va alliberar un miler de capgrossos per tal d'establir una colònia en l'entorn del camp.

Els gripaus d'esperons (Pelobates cultripes)
Sembla que abundants en el passat en algunes contrades, aquests últims anys han estat a punt de desaparèixer, per això la societat catalana d'herpetología els anys 2013 i 2014 van alliberar uns centenars de capgrossos , amb la idea de formar una nova colònia, el temps dirà, triguen de tres a quatre anys en madurar!

gripau d'esperons
A més dels amfibis, també hi ha serps d'aigua, una tortuga de rierol (Mauremys leprosa) que va aparèixer l'any 2010 després d'un període de pluges en que va remuntar la riera de Vallvidrera des del riu Llobregat,  posteriorment també ha viatjat vàries vegades des de l'estany fins la bassa gran de can planes que es troba a 300 metres, on actualment es troba!.
També hi ha aus que visiten l'estany com bernats pescaires, ànecs collverd (que hi han criat), polles d'aigua (que també hi han criat), martinets, blauets i últimament en diverses ocasions un agró roig.


serp d'aigua



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada