dilluns, 18 de maig del 2015

L'ESTANY AL MAIG

Bon dia, acabem de passar la primera onada de calor que diuen podría ser històrica en un mes de maig, aquí no s'ha arribat als trenta graus però el que tinc clar es que no trigarà a assecar-se la riera!, fa molt de temps que no plou bé, 33 litres a finals de març, que ja queda lluny i la riera de Vallvidrera que cada dia porta menys aigua!, per tant, la cosa no pinta gens bé i començaran aviat els problemes amb la sequera.

l'estany al maig
En tot cas, mentres encara queda aigua vaig a fer balanç de com va la primavera, els capgrossos de gripauet que van neixer a l'octubre ja estan sortint de l'aigua, les cries de salamandra també, n'he vist algunes ja pels marges de l'estany!
Hi ha milers de capgrossos de gripau comú, petits i negres que sortiran de l'aigua segurament al juny.
A finals d'abril hi va haver una posta multitudinària de granota verda, van neixer deu dies després i ara estan camuflats sota la vegetació aquàtica, hauran de completar el cicle abans de mitjans d'agost que es quan previsiblement s'assecarà.


la posta dins l'estany


granota verda sobre els nenúfars

Les reinetes estan cantant ara, però n'hi ha poques, mitja dotzena potser, les dues serps d'aigua que vaig retirar l'any passat van fer força feina!,  a veure si es recupera la població.

reineta del meu estany

gammàrids com aquest a cabaços!

Els habitants més nombrosos de l'estany són unes gambetes petites, probablement superaríen el milió d'individus!, es vessen pel canal de desguàs i es podrien recollir a palades!, són l'aliment principal de les cries de salamandra i de les larves de libèl.lula i ara descobreixo que són les gambetes que es venen seques en pots de menjar per a tortugues!.

barquer
Uns altres habitants nombrosos són els barquers, neden d'esquenes a batzagades perseguint tots els insectes que cauen a l'aigua, celebro la seva presencia per que són els responsables de la manca de larves de mosquit, no en deixen ni una!

libèl.lules
Uns altres insectes molt vistosos són les libèl.lules, ara n'hi ha forces i grosses, amés d'innombrables larves que es mouen pel fons caçant dàfnies, gambetes i capgrossos petits, tot i que haig d'admetre que em costa diferenciar les larves de libèl.lules de les larves d'espiadimonis que van aparèixer en masa a dipositar els ous a l'octubre!,  en van venir uns de blaus com els de sota

espiadimonis blau

i també en van venir de vermelles, en els dos casos els tinc pendents d'identificar, sembla ser que hi ha unes 70 espècies a catalunya!

espiadimonis vermell
He tornat a veure serps d'aigua, una de petita que només es pot alimentar de capgrossos i una de grossa que si tinc oportunitat d'atrapar-la la traslladaré als aiguamolls de molins de rei per tal de presevar la població de granotes.


la serp petita


Respecte a la vegetació, està esplèndida, els nenúfars i la resta de vegetació aquàtica estan a punt de cobrir tot l'estany, com es veu a la foto de dalt de tot. Els lliris grocs han florit i la cua de cavall cobreix tots els marges.
els lliris grocs florits

Fa uns dies m'he endut una sorpresa, ha aparegut una mata de ranuncle aquàtic en el meu estany! em fa força il.lusió per que els havia vist per extremadura i frança però no sabia que n'hi haguessin a prop!, intueixo que ho ha portat engantxat a les potes o en el plomatge l'agró roig que va visitar l'estany durant el març i l'abril.

Ranunculus trichophyllus
L'he identificat com a Ranunculus trichopyllus,  sembla que n'hi ha una població que s'expandeix pel riu Llobregat en el seu tram del bages.


A mitjans de maig han florit els nenúfars!, a partir d'ara hi haurà una dotzena de flors a cada una de les dues mates.



les primeres flors de nenúfar
I també el que passarà es que les llentíes d'aigua acabaran cobrint tota la làmina d'aigua, intento eliminar-les cada any  per que impedeixen l'entrada de llum però es una missió impossible!, es reprodueixen exponencialment! 


llenties d'aigua

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada