dimecres, 24 de juny del 2015

L'OLEGUER FARRÀS, UN APASSIONAT DE LES PAPALLONES!

Bon dia, avui us presento a l'Oleguer Farràs, un naturalista compromès i apassionat de les papallones, l'he convidat a visitar el meu camp per que em fes un apunt sobre la gran quantitat de papallones que s'hi poden veure.


l'Oleguer Farràs
I aquesta és la introducció  que em fa i que properament anirem ampliant.

Un projecte per recuperar varietats de fruiters antics i omplir de biodiversitat Collserola, papallones incloses!


els fruiters

El tros d'en Jordi Roca, dins la finca de can Planes, a tocar de la riera de Vallvidrera, és un camp de fruiters de varietats auctòctones antigues que porta 10 anys recuperant, el camp incorpora un hortet, un estany i tot un sòl semidescuidat que ha originat un prat amb moltes espècies d'herbassar i flors silvestres que afavoreixen alhora l'aparició de molts insectes incloses les papallones.
Només en un parell de dies he identificat 26 espècies diferents de papallones diürnes (Ropalòcers) i unes 22 d'Heteròcers o arnes (mal anomenades papallones nocturnes).

l'estany cobert per la vegetació

De les diürnes en destacaría per escasses: l'Escac ros (Ochlodes sylvanus), el Merlet major (Pyrgus alveus), la Safranera pàl.lida (Colias alfacariensis) i la Blanqueta de la mitja lluna (Pieris mannii).
De ben segur que en una temporada es podran identificar més de 40 espècies diferents de les 71 que fins ara s'han descobert a Collserola.

el prat silvestre

Hi ha espècies de papallones que visiten molts hàbitats i flors diferents i n'hi ha d'altres de molt selectes que només es mouen entorn de la planta de la que s'alimenten les erugues.
En aquest camp i l'entorn que l'envolta hi trobem diferents ecosistemes com el bosc mediterrani, el de ribera, altres camps erms i cadascun associat a diferents espècies, cosa que fa de la finca un lloc privilegiat, on s'afavoreix la diversitat tant de flora com de fauna.
Aniré fent el seguiment de les papallones i a veure què en resulta al final de la temporada...
De moment adjunto unes fotos:

Pieris mannii, poc freqüent

Pieris napi o blanqueta perfumada, més comuna

Pyrgus alveus, poc freqüent 
Provablement trobareu més espècies de heteròcers que de papallones diürnes.
Un parell d'exemples de papallones nocturnes:



una eruga que en un mes es convertirà en papallona reina   (Papilio macaon)


Els que tingueu curiositat en saber quines papallones es poden veure per collserola, us facilito tres links de recorreguts.


can ferriol, Sant Feliu de Llobregat
http://www.catalanbms.org/ca/itineraris/8/

turó d'en fumet, Sant Cugat del Vallès
http://www.catalanbms.org/ca/itineraris/21/

torre negra, Sant Cugat del Vallès
http://www.catalanbms.org/ca/itineraris/95/




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada