- Sprinter: durant molts anys aquesta varietat americana era la primera en madurar al baix llobregat, a mitjans de maig havíem de córrer a aclarir-los per que un mes després ja maduràven!
Es un préssec petit acabat en mugronet, de pell vermella peluda i carn tova, sucosa i blanca, amb pinyol adherit, i amb un sabor acidulat per la manca de sucre degut a la rapidesa en madurar.
Vaig recuperar aquesta varietat fa cinc anys de l'últim arbre viu que quedava en una feixa molt petita que havíem abandonat per la dificultat de maniobrar-hi amb el tractor!. Aquest any ja els he pogut tastar després d'uns quants anys!.
branca tardorenca d'sprinter |
préssec sprinter |
-Benvingut: es un dels préssecs més recordats, molta gent recorda la seva flaire penetrant quan els entraven a casa! Però jo no els he pogut provar, el primer arbre es va morir per la incompatibilitat ja mencionada, el segon el van trinxar els senglars i el tercer... ha resultat d'una altra varietat!
Ara per fi he localitzat un presseguer benvingut del que en trauré branques aquest hivern per empeltar!
Els préssecs són grocs i pel que sembla són ideals per fer almívars.
-Escarolita: aquesta varietat es té per catalana, en veritat la va introduir a la comarca un antic veí meu, a qui anomenaven l'escarolita, i d'aqui van rebre el nom els presseguers que ja no se sap d'on els va treure!
Produeixen uns préssecs més aviat petits, grocs i de carn dura, que maduren al juliol.
- Belga: és d'origen centreeuropeu tot i que porta molts anys aqui, quan jo era petit en teníem un arbre empeltat sobre ametller en un marge, era molt vell i durant molts anys el vaig cuidar, per sort en vaig empeltar d'altres abans que morís!, així he conservat una varietat que porta més d'un segle a la meva família, és un préssec antic difícilment comercialitzable degut a que es marquen els dits a la pell si no el tractes amb cura!, però deixant de banda aquest detall, és aromàtic, sucós i de sabor peculiar!, té una mida mitjana i es estriat de vermell.
préssec belga |
- Amsden: és una altra varietat europea que porta tota la vida a la meva família, també en quedava un sol arbre en un marge i l'he anat conservant fins a l'actualitat. Fa anys no sabíem com s'escrivia el seu nom i l'anomenàvem "àmses", madura a finals de juny i encara és de pell més delicada que l'anterior, aixó sí, la seva flaire és espectacular!, de carn tova i amb un sabor original!
préssecs amsden |
-Gavatx sant Jaume: els gavatxos són préssecs de carn blanca i tova, amb una pell molt delicada que en dificulta la comercialització.
Aquesta varietat madura a finals de juliol, és estriat de vermell sobre fons blanc, acídul, força bó, de bona mida però té l'inconvenient com tots els tardans que es corca bastant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada